The Grand Palace (Kongepalasset) er Bangkok, og kanskje Thailands, største og viktigste turistattraksjon. Det storslagne palasset var i mer enn 150 år hjemmet til den thailandske kongefamilien. I dag brukes palasset kun ved mottagelser og representasjoner, og det aller meste av det store komplekset er tilgjengelig for turister. Palasset, som ble oppført i 1782, er egentlig en del av et større kompleks bestående av nydelige bygninger, paviljonger, gårdsrom og spektakulære hager. Alt oppført i klassisk thai-stil og det er nydelig dekorert.

Wat Phra Kaew – tempelet for smaragdbuddhaen

Områdets mest besøkte bygning er Wat Phra Kaew, på folkemunne bare kalt Tempelet for smaragdbuddhaen. Tempelet er Thailands helligste buddhisttempel og et viktig sted for buddhister verden over.

Buddhafiguren er hugget ut av ett stort stykke grønn jadestein. Den er 66 centimeter høy, og er en sittende Buddha i lotusstilling. Buddhaen kles i sesongbetonte klær, noe som er en alminnelig thailandsk skikk. Ett antrekk for sommer, ett for vinter og ett for regntiden. Det er kongen som utfører dette veldig viktige og storslåtte omklednings-ritualet tre ganger i året.

Det finnes flere legender knyttet til den berømte smaragdbuddhaen. Det sies at statuen, som er fra det 14 århundre, ble laget av den indiske helgenen og vismannen Nagasena sammen med guden Vishnu og halvguden Indra. Nagasena spådde at statuen ville bringe med seg rikdom, framgang og velferd til den som eide den.

Påkledning

Som veldig mange andre palasser og helligdommer har også Kongepalasset ganske strenge regler for påkledning. Verken kvinner eller menn får vise bare skuldre, så singlet og bar overkropp er ikke tillatt. Det er heller ikke dype utringninger eller antrekk med åpen rygg. Verken kvinner eller menn får vise legger, så korte skjørt, capribukser eller shorts er ikke tillatt. Det er heller ikke flip-flops.
Om du ikke har lyst til å gå rundt i langbukser før og etter besøket i Kongepalasset kan du ha med deg ekstra skift. Det finnes et omkledningsrom ved inngangen, sånn at du kan kle deg om før du går inn. Det er også mulig å låne klær, mot en symbolsk sum. Noe som er ganske vanlig i templer med strenge kleskoder. Husk også at det er vanlig å ta av seg skoene når man går inn i et av områdets templer.

Tross varmen

Selv om det kan bli godt og varmt i Thailand får du mye igjen for en spasertur rundt i Kongepalasset. Opplev fantastiske forgylte statuer og pagoder og besøk noen av de mindre kjente templene på området.